Мая Манолова: Повишаването на минималната заплата на 780 лева е прах в очите на хората
Секция: Анализи
04 Февруари 2023 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Повишаването на минималната заплата на 780 лева е прах в очите на хората

/КРОСС/ 48-ят парламент беше ялов, безполезен и вреден, защото нито излъчи правителство, нито прие бюджет, нито прие законите по Плана за възстановяване и устойчивост, включително механизма за контрол на главния прокурор и Антикорупционния закон. Това каза лидерът на „Изправи се, България" Мая Манолова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

С връщането на хартиената бюлетина провеждането на честни и свободни избори са били зачеркнати, а Корнелия Нинова е преминала от отбора на промяната в отбора на статуквото заедно с ГЕРБ и ДПС.

Сред постиженията на служебното правителство Манолова открои някои стъпки в социалната сфера. „Трябва да бъде отбелязано поевтиняването на горивата, което според мен е заслуга на вицепремиера Христо Алексиев, който освен това успя за първи път да накара „Лукойл Нефтохим" да внесе 90 милиона данъци в държавната хазна, да се регистрира в България. Всъщност тези 90 милиона са повече от всички данъци, които „Лукойл Нефтохим" е внесъл за 20 години назад. Докато Борисов беше премиер, играеше карти и мач с Вальо Златев, в хазната на влизаше и стотинка. Така че тези 90 милиона са важна стъпка напред. Те бяха насочени към поевтиняване на транспорта за уязвимите групи", коментира тя.

Благодарение на усилията на Министерството на иновациите и растежа в момента са отворени 10 европейски програми за 20 милиарда лева и първите 1000 договора вече са сключени, посочи Манолова.

Повишаването на минималната работна заплата на 780 лева тя определи като прах в очите на хората. „Реално българите живеят с 610 лева. Европейската директива казва: не по-малко от половината от средната. С това фиксиране на минималната работна заплата реално депутатите удрят хората", подчерта тя.

Приоритетите на „Изправи се, България" ще бъдат насочени към работещите хора и уязвимите групи. „Те наистина имат нужда от реална защита, не просто да вдигнем с 10% минималната работна заплата, когато животът е поскъпнал над 50% за най-бедните, а справедливи доходи, които да покриват издръжката на живот. Минималната работна заплата трябва да се стреми към 1300 лева, колкото е издръжката на живот на един работещ човек, а не просто подаяния от 600-700 лева", заяви Манолова.

Лявото обединение е задължително, а „Изправи се, България" е една от движещите сили в него. То ще включва леви партии, организации, интелектуалци, граждански организации, инициативни комитети.

БСП вече не е лява партия, смята Мая Манолова. Загубата на 700 000 избиратели по думите й трябва да подейства отрезвяващо на ръководството на БСП и кръга около Корнелия Нинова. „Има нужда от силно ляво представителство в законодателната и местната власт. Не може в най-бедната държава в Европа, с най-голяма ножица между богати и едва оцеляващи, да няма силна левица, силно ляво представителство в парламента. БСП е пета сила, от втора се превърна в пета. Тя не е сила, тя е леснозаобиколим фактор", коментира тя.