Зодиакалните знаци властват на Венецианския карнавал
Секция: Шоубизнес
04 Февруари 2023 20:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зодиакалните знаци властват на Венецианския карнавал

/КРОСС/ От днес до 21 февруари Венеция отново се превръща в Карнавал. Творческият директор на тазгодишното издание на проявата е отново Масимо Кекето, директор и главен сценограф на венецианския театър „Ла Фениче". А мотото на Карнавала тази година е: „Отдели време за оригиналните знаци". Под оригинални знаци се разбират разнородните зодиакални знаци, а също и знаците на четирите природни елемента - огън, вода, въздух и земя, но също и всички знаци и символи, отразяващи най-добре човешкото многообразие и уникалност.

Програмата на Карнавала бе представена в края на януари на пресконференция във Венеция. Тогава кметът на града Луиджи Бруняро подчерта, че Венецианският карнавал е най-хубавият в света и че тазгодишното му издание ще бъде „разпръснато" на много места в Града на каналите и на околните острови и в близките градове. Организаторите на карнавала освен това залагат и на силен онлайн аспект на проявата, така че онези, които няма да могат да присъстват на живо, ще могат да следят всички събития в интернет. Същевременно Карнавалът ще „уважава" и жителите на Венеция, поясни Бруняро, което означава, че заради него градът със сигурност ще се наводни с туристи, но властите ще направят така, че този поток от гости няма да пречи по никакъв начин на живота на местните жители.

Тазгодишното издание на карнавала ще бъде първото, което се провежда при напълно отпаднали мерки срещу коронавируса в Италия. За последно такова издание имаше през 2020 г. точно в началото на коронавирусната пандемия. Тогава то бе прекъснато с два дни по-рано заради нарастващите случаи на коронавирусна зараза, която после парализира месеци наред страната. През 2021 г. карнавалът беше изцяло онлайн. Миналата година изданието се завърна под формата на спектакли на различни места във Венеция, като някои от проявите - като водното шествие на карнавални платформи в деня на откриването на Карнавала - бяха пазени до последно в тайна, за да няма струпване на много хора на едно място.

Тази вечер Карнавалът се открива със спектакъла „Оригинални мечтатели", по време на който внушителна плаваща сцена ще премине през целия Голям канал на Венеция, от зоната пред железопътната гара „Санта Лучия" до зоната пред площад Сан Марко и Двореца на дожите. Шествието започва в 20 ч. местно време и за него организаторите казват, че ще съчетава всички символи на традицията на Карнавала благодарение на разнородни артисти, цветове, светлини и музика.

Утре по обед местно време второ водно карнавално шествие ще премине по Големия венециански канал. В него ще се включат около сто лодки, богато украсени с традиционната карнавална символика. Шествието ще премине от зоната на „Пунта дела Догана", там където Големият канал се слива с канала Джудека, до живописния мост „Риалто".

През този първи уикенд на карнавала ще има и улични спектакли на централните площади във Венеция и град Местре, свързан с Венеция чрез „Моста на свободата", както и на околните острови. Те ще се повторят и през уикенда на 11 и 12 февруари и после всеки ден в периода 16 февруари - 21 февруари. По време на тях ще бъде показано най-доброто от цирковото изкуство, клоунадата и уличните спектакли, ще има и дефилета на карнавални платформи .

През уикенда на 11 и 12 февруари и в периода 16 февруари - 21 февруари в двореца „Ка Вендрамин Калерджи", в който се помещава Венецианското казино и който гледа към Големия канал, ще се проведе традиционният вечерен бал на Карнавала. Тази година той ще е под надслова „Оригинални грешници" и сценографията му е поверена на стилистката Антония Саутер, специалистка по организирането на подобни мащабни прояви. Гостите на бала ще се насладят на изискани блюда и напитки и на спектакъл, обрисуван от организаторите на проявата като „пътуване на границата между съня и желанието".

Четвъртата знакова проява на Карнавала е продължение на нововъведението от миналата година. Тогава за първи път във водното пространство на архитектурния комплекс „Арсенал" беше организирано водно-звуково-музикално шоу с участието на различни трупи, специализирани в този род спектакли. Тази година шоуто ще бъде под надслова „Оригиналните знаци - пътуване от произхода към автентичността". Спектакълът ще се проведе на 10, 11 и 12 февруари и после всяка вечер в периода 16 февруари - 21 февруари. Във всяка от тези две вечери той ще се състои по два пъти - в 18,30 и в 21 ч.

По време на карнавала ще се проведе и традиционният конкурс за най-добра маска и карнавален костюм.

Неизменно събитие в Карнавала ще бъде и конкурсът за най-красиво момиче на проявата. Кандидатки на възраст от 18 до 28 години от цяла Венеция и провинция Венеция имаха право да се запишат за участие в конкурса. От тях накрая бяха избрани 12 полуфиналистки, а финалистката ще бъде определена в края на Карнавала. По традиция полуфиналистките се наричат Марии, като най-красивото момиче се нарича „Мария на Канавала". Името идва от Дева Мария. Традицията се свързва с религиозния празник Сретение Господне, един от четирите празника, посветени на Богородицата. На Сретение Господне измежду най-бедните девици във Венеция били избирани 12, които получавали дарения, сред които и бижута, от дожа на Венеция и участвали в шествие из центъра на града, след което дожът давал прием в тяхна чест в палата си. Но според легендите през 943 г. или 944 г. 12-те момичета и подареното им от дожа богатство били похитени от пирати. Венецианците организирали преследване и успели да заловят и убият пиратите и да освободят момичетата. Оттогава датира официално „Празникът на Мариите" в чест на Дева Мария, която, според легендите, е позволила да бъдат открити и спасени пленените момичета. С течение на времето този празник е бил инкорпориран в Карнавала и се е превърнал в едно от основните му събития, а после е прераснал в конкурса „Мария на Карнавала".

През всички карнавални вечери ще има и дископарти в „Хард рок кафе" във Венеция. Съпътстваща проява ще бъде и „Карнавалът на вкуса", по време на който ресторанти, кафенета, сладкарници, барове и хотели във Венеция ще приготвят по едно специфично ястие, вдъхновено от основната тема на Венецианския карнавал.

По време на карнавала централният площад в квартала „Сан Поло" във Венеция и централният площад в района Маргера на град Местре ще бъдат превърнати в ледени пързалки на открито. А за децата ще бъдат организирани посещения на ателиета във Венеция за създаване на маски, в които те ще се запознаят с този специфичен за града занаят.

На 14 февруари по повод празника на влюбените Свети Валентин на остров Лидо във Венецианската лагуна ще има специални прояви. На няколко места ще се организират пазари, на които ще се предлагат занаятчийски произведения с романтична тематика. На две места ще има огромни черни дъски, на които всеки ще може да напише любовното си послание. Ще има и зона за селфи на влюбени двойки на фона на Венецианската лагуна. Ще се проведе и конкурс за най-обичан домашен любимец. Ще има и шествие срещу домашното насилие. Всичко това ще бъде под надслова „Лидо в плен на любовта". Същевременно в театър „Ла Фениче" ще има специална постановка на операта „Тайният брак" на Доменико Чимароза. Тя ще бъде последвана от „Вечерята за Свети Валентин", която ще се състои в петте „Зали на Аполон" в театъра. Цените за билетите за спектакъла плюс кувертите за вечерята струват между 185 евро и 275 евро, като след оперното представление влюбените двойки ще бъдат настанявани на маси за двама в една от „Залите на Аполон".

Преглед на програмата на Карнавала, публикувана на сайта му, показва, че от тазгодишното издание отсъстват основни прояви - „Полетът на Ангела" и „Полетът на Магарето". Едната проява се състоеше на площад "Сан Марко" във втората неделя на Карнавала, а другата се състоеше на площад „Ферето" в Местре. Дегизиран като ангел или като магаре персонаж беше спускан от камбанариите на двата площада и този "полет" привличаше на двата площада хиляди венецианци и гости на града. Постепенно „полетите" се умножиха и към тях бяха добавени и „Полет на орела" и „Полет на лъва". Но с пандемията всичко това отпадна. Сега властите казват, че „полетите" няма да се състоят, тъй като на двата площада текат строително-ремонтни и реставрационни дейности.

Преди броени дни организаторите на Карнавала обявиха, че тазгодишното издание на проявата навлиза смело и в метавселената. За всички онези, които няма да могат да дойдат лично във Венеция, в дните на Карнавала в акаунтите на проявата в „Инстаграм", „Роблокс" и „Реди Плейър Ми" всеки ще може да си избере карнавална маска, карнавален костюм или аватар, с които да участва в Карнавала, предаде АНСА.

За първи път за карнавална проява във Венеция се говори през 1094 г., а за първи път този празник е наречен официално Карнавал през 1296 г., припомнят домакините на тазгодишното издание на феста.

Тази година Карнавалът се провежда два месеца след особено успешното Венецианско биенале на изкуствата, отчело миналата година няколко рекорда по посещаемост и продължителност. А в края на август и началото на септември миналата година Венеция бе домакин и на кинофестивала „Венецианска мостра", превърнал се, според анализатори, в инкубатор на носители на престижни филмови награди.