Започват кукерските празници в Тунджанско
Секция: КУЛТУРА
04 Февруари 2023 19:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват кукерските празници в Тунджанско

/КРОСС/ От днес започват кукерските празници в селата на община Тунджа. По традиция „кукерският сезон" в Тунджанско се открива първо в селата Калчево и Завой. Те ще бъдат огласени от кукерски хлопки и през двата почивни дни, а с. Хаджидимитрово - само днес.

Кукерските традиции са съхранени в голяма част от населените места в Тунджанско. През първия ден кукерите влизат във всяка къща, за да благословят стопаните за здраве и берекет. През втория ден, обикновено се събират на мегдана, за да възпроизведат обичая заораване и засяване на нивата и да събудят земята за плодородие.

Кукеровден на 11 и 12 февруари ще отбележат в селата Веселиново и Победа, а на 18 и 19 февруари - в Чарган, Кабиле и Челник. Кукерските игри ще продължат в селата Маломир (26 февруари), Козарево (4 март), Могила (на 4 и 5 март), Стара река (на 11 и 12 март) и Дражево (12 март), обявиха от община Тунджа.

В тунджанските села предстои и празника „Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите", който се провежда в рамките на Международния маскараден фестивал „Кукерландия". Както съобщи БТА, неговото 24-о издание ще се състои от 23-и до 26 февруари тази година. Фестивалът се очаква да се завърне в цялата си мащабност и пъстрота, както преди ковид пандемията.