Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево”
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2023 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево”

/КРОСС/ Рекорден трафик от товарни автомобили и рекордни постижения на митничарите на границата ни с Турция през миналата година. Ръстът на камионите спрямо пандемичната 2020 година е с 40%. Именно в товарните автомобили най-често се откриват и забранени стоки. Най-голям е ръстът на задържаната недекларирана валута - три пъти.

През най-големия граничен пункт на Балканите „Капитан Андреево". На ден минават близо 3000 камиона. „Това се дължи както на увеличаването на стокообмена между Турция и Европа и страните от Азия, така и на военния конфликт в Украйна. Много от пратките, които пътуваха през други маршрути, минават през България", коментира началникът на МП „Капитан Андреево" Георги Господинов.

С повечето камиони расте и броят на опитите за контрабанда, както и изобретателността. Митничарите прилагат и психологически похвати при така наречения анализ на риска. „Дори, когато не е налична рискова информация в дадена система, митническият служител може да направи тази преценка, че шофьорът иска да укрие нещо или да премине по-бързо", добави Господинов.

Следват рентген и физическа проверка на камиона. Ако бъдат открити недекларирани или контрабандни стоки, те се задържат и започва разследване.

Нова телевизия, „Събуди се"