Тодор Джиков: Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години
Секция: Коментари
05 Февруари 2023 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодор Джиков: Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години

/КРОСС/ Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години. Има редица неприети от българския парламент закони, които трябва да защитават родното производство. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Държавата води активен диалог с производителите по Стратегическия план, по който се очакват 16 милиарда лева до 2027 г.

Той обясни, че за изготвянето на Стратегическия план са необходими около три години и затова почти европейски държави са започнали работа по своите стратегически планове още през 2018-2019 г. „За съжаление, ние позакъсняхме и реално работата по цялостната стратегия започна да се работи 2021 г. Виждаме, че има недостатъци, знаем го отлично. Именно затова служебният кабинет стартира административния процес, който е необходим да се извърви, за да се промени този Стратегически план, но да се промени професионално. В момента има заповед на министъра, според която трябва да се сформира комитет по наблюдение. В него взимат участие МЗ, научни институти, свързани със земеделието, браншови организации, организации от икономиката, финансите, свързани със сектор „Земеделие", обясни Джиков.

В рамките на около два месеца промените трябва да бъдат обсъдени и внесени в Брюксел, а срокът за одобрение е около 3 месеца. Това означава, че в рамките на половин година българските производители няма да получат средства по Стратегическия план, обясни заместник-министърът.

„Субсидиите не изразяват това, което българската държава трябва да заложи като цели. Има две изключително важни неща - райониране и приоритизиране на определени култури. Земеделският производител в България трябва да разбере, че има определена сума, предвидена за подпомагане и когато я дадеш на всички, всички ще вземат по-малко. Т.е. ние трябва в рамките на тези два месеца, в които ще коментираме насоките за промяна на Стратегическия план, ясно да отговорим искаме ли да приоритизираме определени култури, както винаги е било, да насочим ресурси и усилия натам, или да даваме на всички по малко и всички да бъдат недоволни, както в момента се получава", добави той.

Министърът отчете, че държавните помощи, които служебният кабинет е раздал за миналата година, са в размер на 747 млн. лева. „Забележете - три години по-рано - 2021, 2020 и 2019 г., общата стойност е 550 млн. Ние подпомогнахме сектора, за да се справи с икономическите последствия от коронавируса и войната", обясни той.

Служебният кабинет подготвя нов пакет държавна помощ „Украйна 2", който ще обезпечи производството на земеделските производители в сектор „Плодове и зеленчуци" и „Тревопасно животновъдство", обяви Тодор Джиков. Целта е обезпечаване старта на кампанията по производството на тези култури и прибирането на реколтата в края на годината. „Не мога да се ангажирам с някакъв процент от общата сума, на която биха могли да разчитат земеделците. Ще има консултативен съвет и по плодове и зеленчуци, и по животновъдство, на които ще обсъдим това", допълни заместник-министърът.