Никола Стоянов: Ще има масирани проверки и мерки за намаляване на цените
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2023 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никола Стоянов: Ще има масирани проверки и мерки за намаляване на цените

/КРОСС/ През средата на декември наблюдавахме леко стопиране на цените, сега отново са тръгнали нагоре. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на „Нова телевизия".

Имахме възможност да пречупим тренда с инфлацията, октомври- ноември месец се появиха първите позитивни сигнали, декември я задържахме, което беше позитивно при празниците, но сме наясно, че хората не са го усетили по джоба си. Енергийните цени бяха овладени, това допринесе за стопиране и дори леко намаляване на инфлацията, допълни той.

Никола Стоянов припомни, че има междуведомствена работна група под ръководството на вицепремиера Христо Алексиев, която ще предложи мерки за намаляване на цените. Доста инертни са цените на хранителните стоки, но ние сме си поставили срок следващите две-три седмици всяко от ведомствата да започне конкретни мерки в рамките на правомощията и всички ще започнем масирано проверки, мерки за облекчаване на бизнеса, до месец се надявам да има резултат, заяви министърът на икономиката. По думите на Стоянов това няма да са толкова мерки за подпомагане на хората, а такива, че всеки по веригата - от производител до крайния продавач, да си намали маржовете, с които се е презастраховал и да се види къде е тази спекула.

Чрез Комисията за защита на потребителите ще дадем фокус на проверки за нелоялни търговски практики, според възможностите, които ни дава законът. Хората имат много високи очаквания към комисията, но няма да допускам и административен произвол, трябва да се придържат към това, което им е разрешено, посочи Никола Стоянов.

Обсъжда се и във връзка с въвеждането на еврото да се увеличат правомощията на комисията - да изследват и евентуална спекула, тъй като те към момента могат да проверяват за нелоялни търговски практики, но не и за спекула, отбеляза министърът.

Попитан какви са механизмите за намаляване на цените, Стоянов каза, че от 1 януари е било предвидено отново с 50 процента да се повишат толтаксите, което е отложено за 1 юли. По думите му повишаването от 1 януари е било давано като пример от веригите за очаквано поскъпване през този месец, сега няма този проблем, решен е. За мене е ясно, че във времена на несигурност всеки по веригата си е сложил малко повече марж и накрая това довежда до сериозно поскъпване на цените, отбеляза Стоянов.

Той смята, че със сигурност има спекула, дори и това, че всеки се презастрахова в някаква степен е вид спекула.

Според него за бизнеса е много важно да има предвидимост, а сега на база и на решението на депутатите за компенсиране на цените на електроенергията, а и гласуването на механизъм на последния Министерски съвет, би трябвало компаниите да се успокоят от тези рискове. Това е едното, ние считаме, че има и доста възможности за намаление по веригата, говорим с производители, търговци, допълни той.

Попитан защо В България е по -скъпо от Люксембург, Никола Стоянов каза, че подобни неща ще бъдат изследвани от междуведомствената група, но това, което е било представено пред него не само от хранителните вериги, но и от търговци, вносители, е показало, че данните за повишението на цените в България са на средно ниво спрямо останалите европейски държави. Това в никакъв случай не ни успокоява, защото покупателната способност в страната ни е много по-ниска и увеличението драстично се отразява на хората, допълни Стоянов.

На база по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, на успокоението и предвидимостта, която сме им гарантирали с цените на природния газ, електричеството, транспортните услуги, които последните седем месеца намаляват с четири -пет процента, цените ще тръгнат надолу, смята министърът.

По отношение на евентуален таван на цените, той каза, че не е привърженик на такива административни бариери, защото подобни мерки не водят до добър резултат. Трябва да се помогне на бизнеса и да видят, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики, допълни Никола Стоянов.

За мерките за уязвимите групи и за начина за намиране на компенсация за цените на горивата, ваучерите, след като отпаднаха 25-те стотинки, Стоянов каза, че в преходните и заключителните разпоредби на закона пише, че за да влезе в сила, трябва да изчакаме дерогация от Европейската комисия.