Ученици от Велико Търново направиха макети на възрожденски къщи
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Февруари 2023 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученици от Велико Търново направиха макети на възрожденски къщи

/КРОСС/ Ученици от Велико Търново направиха макети на възрожденски къщи, като част от обучението си по история. Седмокласниците са изработили макетите по повод изучавания дял, свързан с Възраждането и неговата архитектура. Под ръководството на Грета Косева, учител по история и на Гергана Пенова, преподавател по изобразително изкуство, децата са създали над 25 макета, които ще бъдат част от изложбата „Старите къщи"- макети и рисунки на учениците от ОУ "П.Р.Славейков", която ще бъде открита на 7 февруари от 17:00 часа във фоайето на Регионалната библиотека "П.Р.Славейков".

В часовете по история, свързани с Възраждането, децата са изучавали възрожденската архитектура, а тяхната задача е била да изследват старите български къщи, като част от учебния план и да покажат наученото чрез приложно творчество.

Най-хубавото е, че повечето от децата са направили макетите в почивните дни около коледните празници и то заедно със своите родители. Резултатът е впечатляващ, затова искаме да покажем техните творби пред широката публика, коментира за БТА Гергана Пенова. В час обсъждахме начините на градеж, използваните в миналото материали, устойчивостта им във времето, красотата на детайла, посочи Пенова.

Някои от макетите са направени изцяло с дървена конструкция, с осветление, с каменна основа, за която децата са използвали истински камъни за настилката около къщите и покривите, както и други материали с които умело са пресъздали специфичния възрожденски дух на архитектурата. Част от къщите са едно към едно макети на реално съществуващи обекти в мащаб едно към 20, посочи учителят.

В час децата са научили значението на стари думи като зид, кирпич, гредоред, разбрали са особеностите на устройството и собствения „живот" на селската къща, която през годините е била надстроявана и разширявана. Научили са как чрез използване на най-прости материали като плет, кал, камък и дърво те оцеляват 100-150 години след изграждането си, посочи тя.

„Днес тези къщи са по селата, но хората ги няма, въпреки това в осанките на старите им силуети все още се вижда майсторлъкът и се усеща душата, с която са правени", коментира Пенова.

Най-ценното е, че децата са получили подкрепа от своите родители и заедно са творили по празниците, затова искрено благодаря на семействата, които сърцато са подкрепили децата си в нелеката изследователска задача, посочи Пенова. За радост и учениците от 4 до 6 клас са били впечатлени от идеята на двете учителки, затова към изложбата ще бъдат включени и техни рисунки.