Станислав Балабанов: ИТН ще попита българските граждани искат ли да бъде свикано ВНС
Секция: Интервюта
05 Февруари 2023 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Балабанов: ИТН ще попита българските граждани искат ли да бъде свикано ВНС

/КРОСС/ ИТН ще попита българските граждани искат ли да бъде свикано Велико народно събрание, което да отвори процедурата по промяна на Конституцията. Това каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ" в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той уточни, че по Конституция този въпрос първо е от компетенцията на обикновеното Народно събрание и ако българските граждани кажат „да", пътят е такъв, че обикновеното НС ще се разпусне и ще се отиде към Велико народно събрание, което ще отвори пътя за промяна на конституцията и там вече може да се смени държавното устройство и България да стане президентска република.

Балабанов цитира и инициирано от тях социологическо проучване на международна агенция, според което е изключително високо доверието в президентската институция - над 60%, а най-ниско доверие е отчетено в парламента - 12%.

Същото проучване поставя ИТН като незаобиколим фактор в следващия парламент с около 8,5%. „Надявам се този път да оправдаем очакванията на хората", допълни Балабанов.