Гръцкият град Елефсина започна годината си на Европейска столица на културата
Секция: КУЛТУРА
05 Февруари 2023 19:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцкият град Елефсина започна годината си на Европейска столица на културата Началото беше поставено с церемония, вдъхновена от историята и митологията

/КРОСС/ Гръцкият пристанищен град Елефсина постави началото на годината си като Европейска столица на културата снощи с мултимедийно тържество, вдъхновено от митологията и историята на града, съобщават АНА-МПА и ДПА.

На церемонията присъства гръцкият президент Катерина Сакеларопулу, която поздрави всички, които са работили "с вяра и самоотверженост за осъществяването на това голямо културно събитие".

По време на приветствието си Сакеларопулу напомни, че "38 години след създаването на институцията Европейска столица на културата от Мелина Меркури, четвърти пореден гръцки град - след Атина през 1985 г., Солун през 1997 г., и Патра през 2006 г. - приветства тази институция".

Инициативата Европейска столица на културата съществува от 1985 г. след решение на Съвета на министрите на културата на Европейския съюз, взето по предложение на гръцката актриса и тогавашен министър на културата Мелина Меркури.

С едва около 30 000 жители, Елефсина е най-малкият град, който е обявяван за Европейска столица на културата досега, отбелязва ДПА.

Програмата „Елефсина - Европейска столица на културата 2023 г." стартира с уикенд от специални събития по крайбрежието на града, намиращ се в Западна Атика.

Началото бе поставено снощи с мултимедийна церемония, която напомни за древното минало на града, от където произхождат Елевзинските мистерии - своеобразен таен култ, който празнува прераждането на природата всяка година, посочва ДПА.

Годишната програма включва 465 събития, 130 художествени творби, 192 гръцки и 137 международни творци, които ще използват 30 различни пространства в града.

Сред имената, които ще участват със свои творчески проекти през годината, са италианският театрален режисьор Ромео Кастелучи, немската хореографка Саша Валц, както и независимата оперна трупа от Берлин „Новофлот", отбелязва АНА-МПА.

Ставайки Европейска столица на културата, Елефсина се присъединява към семейството на културните столици на Стария континент, включващо над 70 европейски града, които досега са били носители на титлата.

Европейска столица на културата през 2023 г. са Елефсина в Гърция, Тимишоара в Румъния и Веспрем в Унгария.