Изчезна ли COVID-19 и на какво се дължи липсата на лекарства в ЕС
Секция: Здраве
06 Февруари 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изчезна ли COVID-19 и на какво се дължи липсата на лекарства в ЕС

/КРОСС/ Преди около двайсетинаина години в Европейския съюз решихме, че е много скъпо и сложно да се произвеждат лекарства и че ако ги произвеждаме в Индия или в Китай, ще струва по-евтино заради по-евтината работна ръка. Така изместихме там производството на лекарства и станахме напълно зависими. Това каза Вероник Леноар - френски евродепутат и член на Комисията по обществено здраве в Европейски парламент, в предаването „120 минути“ по бТВ.

След избухването на КОВИД пандемията веригите на производство и доставка са били нарушени, а търсенето неколкократно надвиши предлагането. Тогава е станало ясно, че производството трябва да бъде върнато на Стария континент. „Но да си върнем обратно заводите за производство е невъзможно от днес за утре. Трябва време и компетентност. Започнахме промени с основните лекарства – за деца, за астма. Трябва да сме много бързи и солидарни между страните членки. Т.е. да ги имаме на склад и да можем да си ги преразпределяме“, подчерта тя.

Според нея Европа трудно може да бъде конкурентоспособна на останалата част на света в областта на здравеопазването и фармацията, тъй като е допуснала грешки в политиката си на заплащане и създаване на подходящи условия за специалистите и учените си, както и изнасянето на производства в трети страни.

Като причина за различните цени на еднакви лекарствени продукти в отделните държави членки тя посочи това, че производителите на лекарства преговорят отделно с всяка една от 27-те. „Предложението ми е да спрем веднага договарянето отделно от 27 държави. Всеки иска най-добрата цена и всички имаме завишени цени. Трябва да се преговаря общо и заедно за 27 държави, точно както за ваксините“, заяви Вероник Леноар.