Серия мощни земетресения в Турция, най-малко 1400 жертви (Обновена)
Секция: СВЯТ
06 Февруари 2023 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Серия мощни земетресения в Турция, най-малко 1400 жертви  (Обновена)

Вторичен трус от 7,7 по скалата на Рихтер е отчетен в 13:24 местно време (12:24 часа българско време) в Югоизточна Турция, близо до границата със Сирия. Това съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

/КРОСС/ Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.

По данни на Би Би Си най-малко 1400 загинали, а над 6000 ранени и пострадали. Разрушени са над 1000 сгради.

Епицентърът му е бил в планински район на около 37 километра от Газиентеп, съвсем близо до границата със Сирия на дълбочина 10 километра. В сайта на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението от Турция и Сирия, които го описват като "силно и страшно". Според някои "земята се е люляла около 40-50 секунди".

В рамките на час и половина след силното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още 7 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава, като до момента са регистрирани над 20 вторични труса.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди. Секунди след труса избухна и огромен пожар. По първоначална информация от местни медии се е взривил газопровод в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Медиите в града съобщават за много разрушени сгради.