Васил Велев: Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, да не се пипа до края на годината
Секция: Анализи
06 Февруари 2023 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, да не се пипа до края на годината

/КРОСС/ Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, тъй като към определената основна заплата, се прибавят доплащания за прослужено време и други такива. МРЗ не трябва да се пипа до края на годината, защото и сега над 850. Към 780 лв. се добавят 12% средно за прослужено време. 8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г. Това каза за "Твоят ден" Васил Велев от АИКБ.

По думите му съотношението минимална заплата към БВП на глава от населението е най-високо. "За да живеем по-добре, трябва да работим по-добре. "16% е средният ръст на разходите за труд за третото тримесечие на 2022 г. Той е най-висок в ЕС, въпреки че базата е най-ниска. Решението за индексация на МРЗ противоречи на директивата. Работодателските организации у нас ще оспорват пред ЕК и Международната асоциация на труда. Искаме да стигнем до промяна на това решение", заяви той. И допълни, че в някои сектори средната заплата ще бъде по-малка от минималната, определена административно.

Според него компенсациите за тока всъщност е връщането на надвзетото. "Имаме покана за среща с финансовия министър и премиера в сряда и четвъртък. Имаме добър диалог с правителството. Не е време да се приемат бюджети", обясни Велев.