Българските спасители помагат на пострадалите от трусовете в района на Адана
Секция: СВЯТ
07 Февруари 2023 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските спасители помагат на пострадалите от трусовете в района на Адана

/КРОСС/ Военните екипи от Столична община, оборудвани със специализирана техника излетяха с два самолета "Спартан" вчера следобед от летище "Враждебна" към Турция, за да се включат в спасителните дейности след унищожителното земетресение.

Както стана ясно, България беше първата европейска държава, която изпрати хуманитарна помощ и спасители към Турция. От аварийната служба на Столична община 15 души заминаха да помагат на пострадалите от трусовете.

"До 2:30 часа през нощта спасителните екипи работиха на два обекта, които са били срутени - хотел и жилищна сграда, за да приложат методите по спасяване. Днес екипите пътуват към друго място, дадено от турска страна за търсене и спасяване и в момента ние координираме нещата през механизма за гражданска защита на ЕС, за да дадем повече информация на турските колеги", обясни Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция", СО.

В момента се създава щаб на летището в Адана, където ще бъде наш представител, за да получи допълнителни задачи от местните власти. Очаква се и екипите на ГДПБЗН също да пристигнат в Турция, които са с по-добра техника и по-добре обучени. Там на място са и екипите на българската ПСС.