Винаги на мода
Секция: Автомобили
07 Февруари 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Винаги на мода

Култовият модел е оборудван с нова и лесна за шофиране хибридна система

/КРОСС/ Малък, сладък и харесван от всички. Един от най-достъпните нови автомобили на пазара FIAT 500 пръска по улиците чара на италианския дизайн, като привлича погледите на всякакви хора. Той е изпипан до последния детайл по каноните на класическия дизайн на автентичния модел от 60-те години на миналия век, като към него с добавени някои модерни щрихи и технологии, съобщи "Труд бг".

В крак с новото време FIAT 500 се задвижва от хибриден двигател, който се отличава с нисък разход на гориво. В смесен цикъл консумацията възлиза на 5,3 л на 100 км (по заводски данни), като в реални условия пестеливите водачи могат да изминат 100 км и с по-малко от 5 л бензин. Резервоарът с вместимост 35 л осигурява пробег над 650 км. Съвременният трицилиндров мотор генерира мощност от 70 конски сили и максимален въртящ момент 92 Нм, които са напълно достатъчни за компактната каросерия с дължина 3,57 м и тегло малко над 1000 кг.

Ремъчно задвижван стартер генератор осигурява възстановяване на енергията при намаляване на скоростта и спиране, която се насочва към малка 12-волтова батерия. Впоследствие тази енергия се използва за допълнителна мощност при ускорение и за осигуряване на функционирането на системите на автомобила при изключен бензинов двигател при скорост на дви­же­ние до 30 км/ч.

Хибридното съчетание не налага зареждане на батерията от външен източник и на практика това е автомобил с конвенционален двигател, който може да не работи при ниска скорост. Предаването на тягата е към предните колела през 6-степенна механична трансмисия. Лостът за превключване на предавките е удобно разположен високо на таблото.

Така практичността на FIAT 500 е гарантирана, защото автомобилът е предназначен да създаде удобство и стил на собственика при всекидневното промъкване в градската джунгла. Размерите са перфектни за маневриране и паркиране дори в най-ограничените пространства, като допълнително улеснение създава задният парктроник. От преден парктроник няма нужда, защото видимостта е отлична, а и габаритите не го изискват.

Въпреки малките размери на каросерията предните седалки предлагат много удобно настаняване. Вратите са достатъчно големи и се отварят широко, а праговете са ниски за лесно качване и слизане. Местата отзад са само за двама пътници, а багажникът има вместимост 185 л, която се увеличава при сгъване на облегалката. Повече пространство за всекидневните маршрути не е необходимо.

Добре оборудваните версии Dolce Vita оправдават името си, защото действително подслаждат живота не само с вечния дизайн. Те разполагат с панорамен стъклен покрив, красиви алуминиеви джанти, хромирани детайли, климатроник, кокетна двуцветна тапицерия в бяло и черно, както и с цветен централен дисплей, към който могат да бъдат свързани с кабел смартфони. Предлаганите сензори за дъжд и светлина активират автоматично чистачките и светлините в зависимост от външните условия. Всеки километър с FIAT 500 се изминава със стил и удоволствие, защото този автомобил винаги е на мода.

Практичен и изгоден

Макар че се предлага отдавна на пазара в Европа, FIAT 500 продължава да бъде един от най-търсените малки автомобили в много държави на континента. Това се дължи както на непреходния дизайн и доброто съотношение цена-предлагане, така и на лесната експлоатация и поддръжка. Моделът е преодолял отдавна всички "детски болести", които съпътстват всеки нов автомобил след премиерата му. Задвижващата техника се смята за надеждна и проверена дори в най-новия си хибриден вариант, който е прагматично конструиран без излишно усложнение и оскъпяване на автомобила.

FIAT 500 регистрира най-много продажби в цяла Европа в предпандемичната 2018 г. Оттогава търсенето дори се увеличава заради нарасналата потребност на хората да притежават личен автомобил на изгодна цена. Производството беше засегнато от кризата с доставки на компоненти и микрочипове, но въпреки сътресенията налични автомобили са на разположение на клиентите в официалните дилърства на FIAT. Това може само да радва потребителите, които търсят нова кола на добра цена, с проверена техника и ефектна визия.