125 години от рождението на Бертолт Брехт
Секция: КУЛТУРА
07 Февруари 2023 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
125 години от рождението на Бертолт Брехт

/КРОСС/ По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде представен филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца"

Брехт е и един от големите реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на емблематичната му пиеса "Майка Кураж и нейните деца" не е случаен в контекста на актуалната политическа ситуация, в която живеем.

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното филмово студио на ГДР, и на премиерата си през февруари 1961 г. е прожектиран едновременно в 14 града в ГДР по случай 63-тия рожден ден на Брехт. В главната роля е съпругата на Брехт, Хелене Вайгел.

Събитието е на 8-и февруари, сряда, от 18.00 часа в залата за събития на Гьоте-институт България.

Бертолт Брехт е роден на 10 февруари 1898 г. в Аусбург. Той е поет, драматург, режисьор и теоретик в областта на театралното изкуство. С налагането на националсоциалистическата диктатура в Германия емигрира в Дания, а през 1941 г. се преселва в САЩ, където впоследствие е обявен за комунист. През 1948 г. Брехт и неговата съпруга, актрисата Хелене Вайгел, се установяват в Източна Германия, където създават световноизвестния театър "Берлинер ансамбъл". Сред най-популярните му пиеси са "Опера за три гроша", "Животът на Галилей", "Добрият човек от Сечуан", "Майка Кураж и нейните деца", "Господин Пунтила и неговият слуга Мати", "Кавказкият тебеширен кръг" и др.

Повече за събитието можете да научите от Мирослав Христов, отдел Културна програма на Гьоте-институт България.