Отменят противоепидемичните мерки в Пловдивско
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2023 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отменят противоепидемичните мерки в Пловдивско

/КРОСС/ Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък. Това стана ясно след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.

Действието им беше удължено до този петък включително. Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови групи, включително и сред тези, които са над 65 г.

Така от четвъртък отново ще се извършват женските и детски консултации, както и свижданията в домовете за възрастни хора, центровете за резидентна грижа и болниците, предаде Радио Пловдив. Ще извършват и планираните от джипитата имунизации.

"Няма такъв наплив пред кабинетите както беше в началото на грипната вълна, случаите са спорадични", увери д-р Христо Дипчиков, който е заместник-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив.

По думите на д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ- Пловдив, в болничните заведения има достатъчно легла и няма натиск върху системата.

По данни на ръководителя на инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги" доц. д-р Олиана Бойкинова при тях има само десет пациенти с ковид и четирима с грип тип „А", което показва, че заболяванията протичат без сериозни усложнения.

Препоръчва се да продължи с провеждането на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните да се връщат по домовете. Засилена да бъде и дезинфекцията на повърхности, играчки, а помещенията да се проветряват често.