Пиенето на вода предпазва от хронични заболявания
Секция: Здраве
08 Февруари 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пиенето на вода предпазва от хронични заболявания

/КРОСС/ Ново проучване показва, че по-високите нива на серумен натрий са индикатор за дехидратация. Това води до поставяне в сериозен риск от появата на хронични заболявания. Така и обратното, ако организмът е добре хидратиран, човек може да се радва на добро здраве при остаряване. Колко вода е полезно да пие човек зависи от здравословното състояние и възрастта, съобщи "Труд бг".

Изследването е дело на специалисти от Националния здравен институт в САЩ. Публикувано е в eBioMedicine. Учените посочват, че хората на средна възраст, които имат по-високи серумни нива на натрий в кръвта си, по-често имат здравословни проблеми и смъртността при тях е по-висока. Нивата на натрий се повишават, когато човек не е консумирал достатъчно течности. Затова се препоръчва пиенето на повече вода. Освен всичко друго, когато нивата на серумен натрий не са в норма, се забелязва, че хората изглеждат по-стари от възрастта си.
 
В проучването се изследват данни на хора на възраст от 45 до 66 години. Над 15 000 души са наблюдавани в продължение на 25 години, от 1985 до 2021 г. Проучването се основава на показатели като кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и др. Целта е да се проследи как функционират сърдечно-съдовата, дихателната, метаболитната, имунната и бъбречната системи.
Количеството вода, която е необходима за организма, за да бъде добре хидратиран, зависи от човека - възраст, килограми, здравословно състояние. Прекалено много вода също може да бъде опасно, защото води до натрупване на течности в тялото, което може да доведе до недостиг на въздух или пренатоварване на бъбреците. Същевременно има хора, които се нуждаят от повече количество вода, като тези с по-голямо тегло.
 
Напитки като чая, кафето и други също могат да помагат за хидратацията, но те не могат да са основен източник на течности. Най-добре за хидратиране е да се пие обикновена вода. Към нея може да прибавите също лимон, лайм или краставица. Добър вариант за хидратация е също консумирането на храни с голямо съдържание на вода, като дини, краставици, ягоди и др. Препоръчват се също натурални плодови сокове, смутита и други подобни.
 
Желателно е човек сам да се наблюдава за това колко вода пие и да следи за появата на признаци на дехидратация. Такива са по-малко урина, по-малко потене или дори промяна в настроението. Трябва да се има предвид, че при спортуване или физическо натоварване, нараства нуждата от вода. Така е и когато температурите са твърде високи. Затова, наблюдавайте се и недопускайте обезводняване, защото това носи риск както от преждевременна смърт, така и от повече заболявания. Стандартната препоръка е са пие поне 1,5 л на ден, но желателно е повече.