Мащабите на разрушенията: Турция се е изместила с три метра на югозапад след трусовете
Секция: СВЯТ
08 Февруари 2023 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мащабите на разрушенията: Турция се е изместила с три метра на югозапад след трусовете

/КРОСС/ Кошмарна втора нощ на открито прекараха оцелелите в Турция и Сирия. Въпреки пристигащата от много места помощ, опасността от настъпване на хуманитарна криза е все по-реална.

В коли, край огън, в разчистване на отломките с голи ръце - оцелелите от труса в Турция прекараха втора тежка нощ. Над 50 часа след унищожителното земетресение със сила 7.8 по Рихтер, част от най-тежко ранените хора бяха превозени за лечение в Истанбул.

Турският президент Ердоган заминава за засегнатите от бедствието райони, но въпреки заявките на властите в Анкара за подкрепа на всички пострадали, недоволство не липсва.

Сателитни снимки показват мащаба на разрушението. Трусът почти сравни със земята градове и села в радиус от 450 км. Според сеизмолози, двете земетресения от понеделник сутрин са освободили енергия, натрупвана в продължение на поне 500 години. В резултат Турция се е изместила с три метра на югозапад.

А в Сирия потвърдените до този момент жертви са най-малко 2500. Властите в Дамаск съобщават за загинали на 250 км от епицентъра на труса. Няколко държави вече изпратиха помощ за засегнатите райони, но доставянето ѝ е трудно заради продължаващата гражданска война.

Кратките мигове на радост са в моменти като този, в който цяло семейство е открито живо изпод руините на дома си.

Едно семейство е спасено, но друго е погубено - това на бебенцето, чиято майка със сетни сили го е родила под руините на дома си. Детето от Африн, което като по чудо беше оцеляло, вече е в стабилно състояние в болница. То, обаче, никога няма да познава близките си - заедно с майка му, при земетресението загиват също баща му и четирите му братя и сестри.