Защо киберсигурността е толкова важна днес?
Секция: Технологии
08 Февруари 2023 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо киберсигурността е толкова важна днес?

/КРОСС/ В ерата на интернет, все повече аспекти от живота ни се преместват онлайн. За съжаление, с това нараства и рискът от киберпрестъпления. Ето защо киберсигурността има ключова роля в този ориентиран към виртуалното пространство свят. Това е практика за защита на компютърни системи и мрежи от неоторизиран достъп или атаки. Правителствата, фирмите и дори физическите лица трябва да инвестират в нея, за да защитят своите данни и активи от престъпници. В настоящата статия ще ви разкажем какво точно представлява киберсигурността в повече детайли и защо е толкова важна.

Киберсигурност - какво представлява

Киберсигурността е набор от практики и технологични решения за защита от всякакви злонамерени дигитални атаки. Тя има за цел да намали риска от кибератаки и да предотврати нерегламентираната експлоатация на мрежи, системи и технологии. Днес хората са тясно свързани с технологиите и склонни да излагат лична и конфиденциална информация. Поради тази причина и възможността за злоупотреби нараства. В повечето случаи, хакерите искат да имат достъп до чувствителни лични данни, за да могат да изнудват „жертвите" за пари. Кибератаките не бива да бъдат подценявани, защото лесно могат да навредят както на личния, така и на професионалния живот на хората.

Една силна система за киберсигурност има много защитни слоеве, които са разпределени между мрежи, компютри и програми. Но когато говорим за киберсигурност, не трябва да разчитаме единствено на софтуерна киберзащита. Има някои неща, които можем да направим, за да се защитим от хакери без да сме специалисти по киберсигурност. Една от основните препоръки е да посещаваме само надеждни сайтове. Залагащите на хазартни игри в онлайн казина също трябва да са много внимателни какви пароли избират. Все пак в тези игрални сайтове се съхраняват и лични данни, и финансови средства.

Киберсигурността е толкова важна, защото помага на физически лица и организации да се защитят от кибератаки. Тя може да помогне за предотвратяване на пробив на данни, кражба на самоличност и други видове киберпрестъпления. Киберсигурността е от решаващо значение най-вече за организациите, които трябва да вземат сериозни мерки, за да защитят данните на клиентите си.

Механизми за киберзащита

Съвременните уеб сайтове използват най-различни механизми за киберзащита. Едни от най-често използваните са идентификация и удостоверяване. Идентификацията е способността за уникално идентифициране на потребител или приложение, което се изпълнява в системата. Удостоверяването пък е способността да се докаже, че даден потребител (или приложение) наистина е този, за който се представя.

По-големите сайтове предпочитат да използват двуфакторно удостоверяване. Това е защитна функция, която цели да предпази акаунта ви по още един начин освен паролата. Например, във Facebook също може да се включи двуфакторно удостоверяване. След като го настроите от менюто „Настройки за защита и вход", трябва да изберете един от методите: докосване на своя ключ за защита на съвместимо устройство, кодове за влизане от приложение на съвместимо устройство или кодове чрез текстово съобщение (SMS).

Друг механизъм за киберзащита, който се използва често е упълномощаването. Той защитава критичните ресурси в системата като ограничава достъпа само до оторизирани потребители и техните приложения. Удостоверяването ( от англ. Authorization) предотвратява неразрешеното използване на ресурс или използването му по неоторизиран начин. Още един ефективен механизъм за защита от киберпрестъпления са криптографските протоколи SSL и TLS, които осигуряват сигурни връзки, позволявайки на две страни да комуникират като запазят поверителност на данните.

Какво можете да направите, за да защитите данните си по-добре

Както споменахме, не е необходимо да разбирате чак толкова от киберсигурност и компютърни механизми за защита, за да се защитите от хакери. Достатъчно е да обръщате повече внимание каква информация споделяте и къде и да следвате някои полезни съвети. На първо място, винаги проверявайте дали сайтовете, които посещавате са надеждни. Доверените и защитени сайтове започват с https. Ако буквата S липсва в URL адреса, по-добре избягвайте да въвеждате конфиденциална информация като например номер на дебитна карта.

Много е важно да внимавате и с имейлите, тъй като те продължават да бъдат един от най-използваните и ефективни методи за измама. Хакерите използват такива съобщения, за да получат достъп до данните ви. Затова никога не отваряйте връзки или прикачени файлове, които сте получили в имейли от неизвестни източници. Често тези имейли са направени да изглеждат все едно са от някоя авторитетна банка, PayPal или друга институция. Но ако подадете сигнал до съответната компания, ще ви уверят, че не са изпратени от тях.

Ако използвате силни пароли също ще минимизирате рисковете от киберпрестъпления. В никакъв случай не бива да ползвате парола като 4 еднакви цифри, рождената ви дата или малкото ви име. Когато изберете дълга и сложна парола, която не е свързана с вашите данни, вашето лично пространство ще е много по-добре защитено в интернет. Това важи най-вече за играещите в онлайн казина, където се съхраняват и парични средства. И не на последно място - актуализирайте софтуера на устройството си по-често. Това е един от най-лесните начини да избегнете хакването му. Актуализациите съдържат подобрения, които ще ви помогнат да отстраните проблемите със сигурността.