Заради сеч на дървета в Борисовата градина: Граждани се събраха на протест пред Столична община
Секция: Анализи
09 Февруари 2023 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради сеч на дървета в Борисовата градина: Граждани се събраха на протест пред Столична община

/КРОСС/ Граждани се събраха на протест пред сградата на Столична община заради сеч на дървета в Борисовата градина.

Те носеха плакати с надписи: „Гарантиран широк обществен достъп до къпалнята „Мария Луиза" чрез изкупуване или отчуждаване", „Възстановяване на първоначалните функции на обектите в Борисовата градина" и други.

Пред БТА независимият общински съветник Борис Бонев каза, че протестът се организира от гражданската група „Да спасим Борисовата градина". Самият факт, че в най-важния, най-централния, най-стария и защитен от закона парк на София се допусна такова варварско отношение към дърветата показва, че институции дори в центъра на София няма, коментира той.

Бонев каза, че настояват за налагане глоба на хората, които са допуснали незаконното изрязване на дървета, както и да не се случват спа центрове, хотели и други подобни строежи в Борисовата градина.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев е поискал кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който е издал разрешението за премахване на дървета в парк „Борисова градина", както и целият Съвет на директорите на дружеството, собственик на имота - Акционерно дружество "Парк Мария Луиза" АД, да се явят на днешното заседание на СОС, за да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята "Мария Луиза".