Рябков: Западът няма да може да нанесе стратегическо поражение на Русия
Секция: Русия
09 Февруари 2023 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рябков: Западът няма да може да нанесе стратегическо поражение на Русия

/КРОСС/ САЩ няма да могат да нанесат стратегическо поражение на Русия, каза руският заместник външен министър Сергей Рябков на пресконференция, съобщиха руски медии.

Според Рябков, във Вашингтон се е формирал консенсус на елитите на антируска основа, които искат стратегическо поражение на Москва: „Няма да има такова поражение."

„Москва не прекратява диалога с Вашингтон по Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ) през цялото време след началото на специалната военна операция в Украйна, Русия осъзнава важността на това направление", добави още Рябков.

"Не спирахме диалога с нашите американски колеги по тази тема през целия период след началото на специалната военна операция. Да, нямаше официални официални срещи на двустранната консултативна комисия, но имаше контакти, включително телефонни, и чрез нашите представители, които представляват делегациите на Руската федерация и САЩ в този орган, темата е обсъждана и на други нива. Разбира се, диалогът мина през посолството. Това е заради факта, че ние сме ясно и напълно осъзнават значението на този въпрос и се ангажират с прилагането на договора и спазването на неговите разпоредби", заяви Рябков.

Рябков отбеляза, че Русия не би искала СТАРТ да стане жертва на американската политика за демонтиране на международната архитектура за сигурност в името на собствените си интереси, „както се случи в миналото и многократно се проявяваше в различни сегменти на последния период".

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация подчерта, че Русия отхвърля американските претенции срещу Руската федерация в неспазване на разпоредбите на Договора СТАРТ: „Ние сме ангажирани с договора."