Google с тестова версия на новия Android 14
Секция: Технологии
09 Февруари 2023 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google с тестова версия на новия Android 14

/КРОСС/ Google продължава традицията да започва годината с тестова версия на следващото издание на Android преди финалното издание да излезе през есента. Компанията пусна първата версия на Android 14, която е предназначена за разработчици и не включва много от финалните новости, но това ще се промени през идните месеци.

Android 14 надгражда започнатото с Android 12L и 13 по отношение поддръжката на таблети и сгъваеми дисплеи, което не е изненадващо, защото тази година очакваме Google да пусне нов таблет Pixel, а освен това се говори, че компанията разработва и телефон със сгъваем дисплей. Новата версия ще продължи оптимизирането на приложенията, а според компанията ще подобри системното здраве и живота на батерията.

Тестовата версия е достъпна в момента за ръчно инсталиране в Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5 и Pixel 4a (5G). Ако нямате такова устройство можете да я изпробвате през емулатора на Android в Android Studio. Google посочва финализирането на функциите ще стане през юни, а завършеното издание ще излезе няколко седмици след това - вероятно през август или септември.

Google обещава още подобрения в достъпността и още функции за международно локализиране. С Android 14 ще дойде възможност за мащабиране на шрифтовете до 200% от 130% досега. Заедно с това ще се приложи нелинейно мащабиране, което ще реши проблемите с прекалено големите шрифтове. Това ще гарантира, че текстът, който вече е голям, няма да се увеличи със същата степен като по-малкия, съобщават още от mobilebulgaria.

Ще бъде подобрена системата за определяне на езикови настройки за всяко приложение, което ще позволи на разработчиците да работят по-добре с езици, които включват граматически пол. Налични са още подобрения на сигурността и опазването на личните данни, както и други промени, но повечето са на системно ниво. Със следващите версии на Android 14 очакваме появата на повече потребителски промени.