Alibaba тества изкуствен интелект, подобен на ChatGPT
Секция: Технологии
10 Февруари 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Alibaba тества изкуствен интелект, подобен на ChatGPT

/КРОСС/ Китайската група „Алибаба" (Alibaba) съобщи вчера, че разработва подобен на „ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) изкуствен интелект, който понастоящем е във фаза на вътрешно тестване, предаде Ройтерс.

Поддържаният от „Майкрософт" (Microsoft) чатбот „ЧатДжиПиТи", който може да генерира статии, есета, вицове и дори поезия като отговор на въведен от потребителя въпрос или текст, е признат за най-бързо растящото потребителско приложение в историята, откакто бе пуснат през ноември.

Изявлението на „Алибаба" следва публикуваната във в. „21-ст сенчъри хералд" информация, че гигантът в онлайн търговията разработва диалогов робот, който наподобява „ЧатДжиПиТи" и служителите могат да го тестват. „Алибаба" отказа да коментира информацията във вестника.

„Като технологичен лидер ще продължим да инвестираме в превръщането на авангардни иновации в приложения с добавена стойност за клиентите ни, както и за техните крайни потребители чрез облачни услуги", каза говорител на „Алибаба". След пускането на „ЧатДжиПиТи" в края на ноември другите технологични компании са конкурират да разработват подобни инструменти.

Междувременно рекламният клип, показващ възможностите на новия изкуствен интелект на Google постигна обратен ефект и понижи акциите на корпорацията със 7%. Причината за това е, че във видеото чатботът дава грешна информация, пише Би Би Си. В промоционалния клип чатботът Bard на Google бе помолен да обясни на деветгодишно дете за открития от космическия телескоп „Джемс Уеб". Той отговаря, че телескопът е първият, който прави снимки на планета извън слънчевата система на Земята. В действителност първата снимка на екзопланета е дело на „Европейския много голям телескоп" през 2004 г. „Защо не проверихте фактите на този пример, преди да споделите видеото?" Крис Харисън, сътрудник в Нюкасълския университет. Понижаването на акциите е свалило общо 100 милиарда долара от цената на компанията майка на Google - Alphabet.