Инициативата „Пътят към Левски“ в НВИМ
Секция: КУЛТУРА
15 Февруари 2023 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инициативата „Пътят към Левски“ в НВИМ

/КРОСС/ С вход свободен за постоянната си хронологична и външна експозиция на 18 и 19 февруари (събота и неделя) Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Посетителите ще имат възможността да извървят всеки по своему пътя към Левски на мястото, където се съхраняват най-много автентични негови лични вещи.

Чрез трансформация на част от експозиционното пространство НВИМ ще припомни по нестандартен и завладяващ начин живота и революционната дейност на Апостола и ще ангажира публиката с осмислянето на неговото духовно наследство. Посетителите ще си припомнят и най-ценния му завет - словото, пресъздало идеала му за свобода. Думите, записани в неговите писма, летописът на живота му и историята на съхранените негови вещи ще съпровождат посетителите по Пътя към Левски, за да ги отведат до витрината с косите, съхранени от майка му, кръстчето, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния му револвер.

Инициативата „Пътят към Левски" приканва публиката чрез спомена за една от най-светлите личности в българската история да усети как веригите могат да се превърнат от символ на робството в олицетворение на стремежа към свобода и да осмисли как делото и идеите на Апостола на свободата отекват в нас днес.
По традиция екипът на Музея е подготвил изненада за най-малките си приятели. Те ще имат възможността да се включат в играта Тайна поща, в която ще дешифрират скрити съобщения. Първите 100 от децата, които открият посланието на Левски до тях, ще получат награда.

НВИМ ще работи с обичайните си входни такси за временните изложби и колекционните зали и с работно време от 10 до 18 часа, като касата приключва работа в 17 часа.