Заснемането на броенето на гласовете: Каква ще е организацията по време на вота
Секция: ПОЛИТИКА
16 Февруари 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заснемането на броенето на гласовете: Каква ще е организацията по време на вота

/КРОСС/ Как ще се заснеме броенето на гласовете след приключването на изборния ден? Процесът обясни в студиото на NOVA „Здравей, България” зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ във всяка секция ще има по едно устройство, което да може да извършва видеоизлъчване и да извършва запис. Всичко, което се извършва трябва да бъде видимо за хората, които наблюдават онлайн. Всяка бюлетина трябва да бъде показана, за да се вижда как е гласувано на нея. Това ще става за всяка една бюлетина, която ще преминава пред обектива на устройството, посочи тя.

Ако има технически проблем – техническото обезпечаване е задължение на МС, възложено след решение от вчера на Електронно обслужване. Предвидили сме те да се включват от председателя на СИК. Може да има проблеми с интернет, но за там общинските администрации трябва да осигурят Wi-Fi за това, допълни Росица Матева.

На въпрос относно това дали в случай на липса на запис от една секция  протоколът би бил невалиден, зам.-председателят на ЦИК коментира, че не са взели такова решение.

Всяка СИК предава записа в РИК и той трябва да дойде в ЦИК заедно с книжата и материалите. В чужбина няма да има видеонаблюдение, така е решил законодателят, както и в подвижните СИК, в болниците и затворите.

Регистрирани са 16 партии и 7 коалиции, имаме три отказа – две партии и една коалиция, чакаме още пет партии и коалиции да се проверят и ако подписките им не са ОК, ще заличим регистрацията им, каза Росица Матева.