Износ за 101 млн. лв. с Lidl през 2022 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Февруари 2023 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Износ за 101 млн. лв. с Lidl  през 2022 г.

/КРОСС/ Реализираният износ от български фирми в европейската мрежа на Lidl през 2022 г. достигна рекордните 101 млн. лв. Над 160  различни продукта на 40 родни компании са достигнали пазарите на 28 европейски държави благодарение на партньорството с Лидл България.

„В изпълнената с предизвикателства за всички ни 2022 г. отбелязахме забележителен ръст от над 56% в експортния оборот на българските ни партньори. За нас този успех е заслужен комплимент както за българските компании, така и за нашия екип. Съвместната ни работа е основана на доверие и професионализъм, в резултат на които всяка година отбелязваме устойчив ръст“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Основният модел, чрез който български фирми изнасят в европейската търговска мрежа на Lidl, е чрез собствените марки на веригата, които вече са познати на другите пазари. Така българският производител получава достъп до добре разработен пазар, без да се налага да инвестира в допълнителни маркетингови разходи за популяризиране на марката.

Сред най-добрите примери на това успешно партньорство е българската компания „MJ Daries“, които за една година са утроили експортния си оборот. През 2021 г. те са изнасяли един продукт – сирене за грил за Ирландия и Великобритания. През 2022 г. освен грил сирене, те вече изнасят под собствени марки на Lidl продукти като каймак, лабне, сирене Бурманлъ и сирене Тел за ориенталските седмици в 9 държави, а отскоро предлагат и овче сирене в Полша и Финландия.

СуиKo ЕООД е друга българска компания, която за една година успява да увеличи експортния си оборот близо девет пъти до над 2,5 млн. лв. Компанията изнася основни храни като ориз, боб и леща в Сърбия и Румъния.

Успешен износ реализира и Старт 2005 ЕООД, които произвеждат малини. Те стартират експорта си в мрежата на Lidl през 2021 г. с еднократна акция и през 2022 г. вече изнасят малини в Румъния за почти 260 хил. лв.

За календарната 2022 г. водещ като оборот е огромният румънски пазар с 32,24%. От целия износ. Сред топ 5 държавите се нареждат още Германия, където износът достига 18,6 млн. лв.,  Гърция с 18 млн. лв., Унгария с над 11 млн. лв. оборот и Сърбия с 6,6 млн. лв. реализиран оборот за 2022 г.