Нахут, боб и леща предпазват от диабет
Секция: Здраве
17 Февруари 2023 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нахут, боб и леща предпазват от диабет

/КРОСС/ Хлябът и другите печива, направени от брашна от бобови растения - нахут, боб и леща, намаляват риска от диабет, съобщи "Труд бг". Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Съставът на такова брашно включва смлени зърна от нахут, леща, боб. Учените отбелязват, че брашното, обогатено с растителни протеини, намалява риска от сърдечни заболявания и поддържа фигурата в добра форма, следователно предотвратява развитието на диабет тип 2. Голямото количество фибри, на които са богати бобовите растения, подобрява работата на храносмилателния тракт.

Изследователите откриха защо това се случва: след ядене на такива печива мозъкът по-бързо получава сигнали за ситост. Добавянето на 30% смлени бобови растения към обикновеното брашно намалява нивата на кръвната захар с 40% в сравнение с "чистия" пшеничен хляб.

Практическият извод е: за да предотвратите диабета, трябва да включите в диетата си повече ястия от боб, нахут, леща, грах.