/КРОСС/ Хлябът и другите печива, направени от брашна от бобови растения - нахут, боб и леща, намаляват риска от диабет, съобщи "Труд бг". Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
Съставът на такова брашно включва смлени зърна от нахут, леща, боб. Учените отбелязват, че брашното, обогатено с растителни протеини, намалява риска от сърдечни заболявания и поддържа фигурата в добра форма, следователно предотвратява развитието на диабет тип 2. Голямото количество фибри, на които са богати бобовите растения, подобрява работата на храносмилателния тракт.
Изследователите откриха защо това се случва: след ядене на такива печива мозъкът по-бързо получава сигнали за ситост. Добавянето на 30% смлени бобови растения към обикновеното брашно намалява нивата на кръвната захар с 40% в сравнение с "чистия" пшеничен хляб.
Практическият извод е: за да предотвратите диабета, трябва да включите в диетата си повече ястия от боб, нахут, леща, грах.