Как да удължим живота на батерията на смартфоните
Секция: Технологии
17 Февруари 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да удължим живота на батерията на смартфоните

/КРОСС/ Батериите буквално дават живот на техниката и са неизменна част от бита ни. Когато става дума за мобилния телефон например, е важно да можем да разчитаме на устройството си по всяко време и да не се налага да носим зарядното в себе си.

Производителите предприемат редица мерки в тази насока, като например Nokia X30 5G издържа до два дни, има 800 цикъла зареждане, както и опция за 33W бързо зареждане. Сега компанията зад телефоните Nokia, финландската HMD Global, споделя и няколко полезни съвета за удължаване живота на батерията.

Не зареждайте до 100%

Зареждането на телефона винаги на 100% със зарядно устройство с високо напрежение може да се отрази негативно на батерията на телефона. Дръпването на щепсела при 80-90% е по-добър вариант, а в идеалния случай винаги трябва да я поддържате заредена между 30 и 80 процента. Това ще увеличи продължителността на живота ѝ в дългосрочен план.

Изключете идентификацията на местоположението

В телефоните с Android можете да изключите напълно местоположението/GPS или да блокирате проследяването на местоположението ви от определени приложения. Това става, като влезете в Настройки > Приложения, за да проверите кои приложения използват местоположението ви и да ги изключите.

Пазете телефона от екстремни температури

Екстремно ниските температури могат да изтощят батерията на телефона по-бързо. Поддържането на телефона на стайна температура, когато това е възможно, ще гарантира, че батерията ще издържи възможно най-дълго.

Зареждайте през деня

Ако искате да запазите батерията на телефона си здрава, зареждайте я през деня, а не през нощта. Когато телефонът е оставен включен твърде дълго, батерията ще започне да се изтощава отново. Ако нивото на зареждане падне под дадения праг, определен от производителя, при включване ще се зареди отново веднага. В крайна сметка това може да ускори разграждането на батерията и да се окаже, че телефонът ви стига до 0% по-бързо, отколкото когато сте го купили. Ако все пак е неизбежно да заредите през нощта, уверете се, че устройството не е покрито, например под възглавница, тъй като това може да доведе до прегряване на батерията, което също ще влоши работата ѝ с течение на времето.

Използвайте режимите

Съществуват различни настройки и режими, създадени да ви помогнат да пестите батерията на устройствата с Android:

- Adaptive battery ограничава захранването за рядко използвани приложения.

- Battery Saver автоматично ограничава дейностите, консумиращи енергия, за да пести енергия. Можете да изберете да оптимизирате определени настройки, като например автоматична синхронизация.

- Super Battery Saver е за още по-голямо удължаване на живота на батерията - можете дори да изберете къде точно се прави икономията на енергия, така че все още да имате достъп до необходимите ключови функции.

- Включването на Dark mode на телефона също може да удължи живота на батерията през целия ден, тъй като е необходима по-малко енергия за поддържане на яркия дисплей на телефона. За да активирате този режим, влезте в Настройки > Дисплей.

Инсталирайте ъпдейтите

Инсталирането на редовните актуализации на Android може да помогне за отстраняване на проблеми с изтощаването на батерията. Понякога софтуерни грешки могат да причинят ненужното ѝ натоварване. Когато това се случи, разработчиците пускат корекции на тези проблеми чрез актуализации на операционната система. Поддържайки телефона си в актуално състояние, винаги ще разполагате с най-новите поправки на грешки, подобрения в режима на работа на батерията, както и на производителността.

Следете състоянието на батерията

Приложението My Device в актуалните модели Nokia е универсално средство за проверка на състоянието на телефона. Опростената диагностика включва състоянието на батерията, мястото за съхранение, температурата на устройството и използването на данни.