Румен Радев и Маркус Зьодер обсъдиха икономическото и инвестиционно партньорство между България и Бавария
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2023 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев и Маркус Зьодер обсъдиха икономическото и инвестиционно партньорство между България и Бавария

/КРОСС/ Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата и през 2022 г. надхвърля 2.1 млрд. евро, като президентът Радев подчерта предприетите от страната ни действия за осигуряване на реална енергийна диверсификация и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси, като най-ефективна мярка в борбата с инфлацията. Маркус Зьодер посочи, че значението на геополитическото разположение на България ще продължи да нараства и страната ни трябва да се възползва в максимална степен от него.

Като особено перспективни области от двустранен интерес бяха откроени високите технологии, производствата с висока добавена стойност и възобновяемите енергийни източници. Президентът Радев отбеляза, че през м.г. секторът на високите технологии формира близо 4.5% от БВП на България, а в страната ни беше открит първият в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който си партнира с водещите технологични университети в Швейцария и в който работят инженери и специалисти от България, САЩ и Израел. България е и сред водещите в света държави по ИТ специалисти като процент от населението.

Обща бе позицията, че присъединяването на България към Шенген ще стимулира както икономическото партньорство и бизнеса, така и туризма и културния обмен. Маркус Зьодер изрази подкрепата на Бавария за предприетите от България действия за охрана на външните европейски граници и подчерта, че това е общ европейски ангажимент и страната ни трябва да получи както европейска солидарност, така и необходимата финансова и техническа подкрепа за създаване на необходимата инфраструктура.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция държавният глава Румен Радев разговаря и с Михаел Хармс, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика и подчерта перспективите за последващо развитие на икономическите отношения между България и Германия.