Александър Николов: МЕ не провежда търгове, те се провеждат от съответното юридическо лице – „Булгаргаз“
Секция: Анализи
19 Февруари 2023 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Николов: МЕ не провежда търгове, те се провеждат от съответното юридическо лице – „Булгаргаз“

/КРОСС/ Търговските отношения и процедури са функция на съответните юридически лица - „Булгаргаз". Министерството на енергетиката не провежда търгове, те се провеждат от съответното юридическо лице - „Булгаргаз". Незаконно е в търговски отношения на което и да е лице да се меси политическо лице. Това каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването „Говори сега" по БНТ в отговор на обвиненията срещу него и двама души от екипа му за сключен договор с фирмата МЕТ, която е доставила количества за „Булгаргаз", с което са настъпили загуби в разликата в цените за 88 млн. лв.

Ако е нарушен законът, това е функция на оперативното ръководство. За търговските процедури, за търгове, за купуване, сключване на договори отговаря „Булгаргаз", категоричен е Николов.

Той посочи, че след всички обвинения срещу компанията МЕТ, в момента именно тя снабдява „Булгаргаз".

„Дали има хипотеза на форсмажор и начинът на неспазване на договора от страна на „Газпром" към „Булгаргаз" и дали при този форсмажор може да се използва процедура, която не е свързана с търговска дейност, дали е имало директно договаряне или не - аз не мога да ви отговоря, защото министърът няма право да се меси в тази процедура", заяви той.

Въпреки дефицитите на пазара, от 27 април, когато едностранно бяха спрени доставките от „Газпром", до 2 август „Булгаргаз" не загуби пазарен дял, посочи той.

„Булгаргаз" има капацитет и обем да доставя га на конкурентна цена, подборсова цена. „Както виждаме, към момента това не се случва", посочи Николов.