Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в НГ „Квадрат 500“
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2023 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в НГ „Квадрат 500“

/КРОСС/ Президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола" в Националната галерия „Квадрат 500". Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски.
Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата - не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес - век и половина след неговото обесване, заяви държавният глава.

По думите на Радев Левски е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстват равни. Той продължава не само да ни сочи кривицата, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи, посочи Румен Радев.

Президентът отбеляза, че днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е толкова важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите хора, добави държавният глава.

Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии животът и делото на човека и революционер Васил Иванов Кунчев ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Левски, каза още Румен Радев.

На церемонията по откриването на изложбата присъства и служебният министър на културата Найден Тодоров. Той заяви, че мултимедийната експозиция е начинът със съвременните средства да се напомни на младите хора кой е Левски и защо той е толкова важен за нас.

Без Левски днес нямаше да има България. Без Левски може би днес нямаше да ни има и нас. Сто и петдесет години от неговата кончина - бих казал сто и петдесет години от началото на неговото безсмъртие, ние сме постигнали част от неговите завети, но сме се отклонили от други, каза министър Тодоров.

Най-важното е да помним, защото ако не помним, няма да имаме бъдеще, отбеляза още той.