От тази есен: Учениците от 11 и 12 клас ще имат часове по военно обучение
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2023 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От тази есен: Учениците от 11 и 12 клас ще имат часове по военно обучение

/КРОСС/ По 5 часа военно обучение ще имат учениците в 11-и и 12-и клас от следващата учебна 2023/2024 г. Това предвижда проект на наредба за обучение на български граждани за защита на отечеството, информира "24 часа".

Военното обучение ще се провежда в часа на класа. То ще започва след 1-ви декември на съответната учебна година и ще продължава до края й. Обучението на учениците ще се провежда в присъствието на класния ръководител, военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които са преминали специална подготовка за обучение на ученици.

Програмата за учениците от 10-и клас предвижда те да усвоят основни знания и умения като оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм, а също и защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

В програмата на 11-и клас пък е предвидено да се изучава историята и настоящето на въоръжените сили на България, техните мисии и задачи, както и участието им в операции и мисии извън територията на страната. Освен това те ще учат и за същността, целите и задачите на резерва, ще се запознаят с въоръжението, екипировка на военните и начина за прием на военна служба и на служба в резерва.

Всеки записал специалност "Офицер от резерва" във висше военно училище пък ще плаща по-ниска семестриална такса, за да довърши гражданската си специалност в цивилен университет, гласят още предложените промени.