МИР: 1 599 фирми ще получат 30.6 млн. лв. за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини и дигитална реклама по Плана за възстановяване и устойчивост
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2023 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МИР: 1 599 фирми ще получат 30.6 млн. лв. за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини и дигитална реклама по Плана за възстановяване и устойчивост

/КРОСС/ Късно снощи Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” (ГД ЕФК) публикува на сайта на Министерството на иновациите и растежа (МИР) (https://bit.ly/3InfOYW) фирмите, които ще получат финансиране по втората процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за „ИКТ решения и киберсигурност“.

От включените в оценка предложения за изпълнение на инвестиции по процедурата, финансиране ще получат 1599 проекта.

По процедурата се кандидатстваше между октомври 2022 г. и 19 декември 2022 г., като подадени бяха над 7 600 проектни предложения.

Компаниите ще имат възможността да закупуват софтуер за оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси, както и да си осигурят по-добра информационна и киберсигурност. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лв.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. В зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

След извършване на предвидените в нормативната уредба служебни проверки Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР ще започне поетапно сключване на договори с одобрените дружества.

Мярката е втората отворена и приключила от ПВУ по линия на МИР след първата за „Технологична модернизация“. По двете процедури за общо 5 месеца бяха подадени над 10 200 предложения. В момента МИР сключва договорите за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по първата процедура „Технологична модернизация“ с 953 класирани фирми, а първите авансови плащания тръгват към фирмите още през март.