Лекари с искане: Потребителската такса да е в размер на 1% от минималната заплата
Секция: Здраве
24 Февруари 2023 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари с искане: Потребителската такса да е в размер на 1% от минималната заплата

/КРОСС/ Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb.

Медиците искат още, НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива".

Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията. Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите, коментира педиатър.

Лекарите споделят, че в гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи.

Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.