Веско Стамболов записа в БНР клавирен цикъл от Марин Големинов
Секция: КУЛТУРА
24 Февруари 2023 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Веско Стамболов записа в БНР клавирен цикъл от Марин Големинов

/КРОСС/ Българското национално радио продуцира нов запис на "Прелюд, ария и токата" от Марин Големинов за пиано и оркестър. Изпълнението е на солиста Веско Стамболов и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров.

Веско Стамболов е сред изявените български артисти и педагози, които в последните години се реализират в чужбина - от 2012 г. той живее в Барселона, където концертира и преподава пиано и камерна музика във Висшата консерватория „Лисеу". Възпитаник е на Средното музикално училище „Добри Христов" в родния си град Варна и на НМА „Проф. Панчо Владигеров" в София.

Сред най-интересните му звукозаписни проекти са двата клавирни концерта от Йохан Себастиан Бах, записани със струнен квартет - албум, отличен от специализираното списание за клавирно изкуство "PIANONews" като "Диск на месеца" за май и юни 2004 г.; а също и двоен компактдиск с пиеси за две пиана от Рахманинов, записан в партньорство с Весела Маринова, диск на клавирното дуо Бругаля-Стамболов с "Пролетно тайнство" от Стравински и "Пепеляшка" от Прокофиев.

Веско Стамболов има специален афинитет към българската класическа музика и към по-рядко изпълняваните произведения в нея. Осъществил е първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70), има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков. Записва го студийно със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Станислав Ушев. Неколкократно изпълнява Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета - Шумен отново с диригент Станислав Ушев, за което е удостоен с Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2020 г. Записва и тази творба студийно в партньорство с Радиооркестъра под диригентството на Марк Кадин, а в продължение на тази линия е настоящият запис на Прелюд, ария и токата.

На 3 март 2021 г. в Каталуния на музикалния пазар излезе компактдиск на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов.