Министърът на икономиката:Таван на цените не е работещо решение
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Февруари 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на икономиката:Таван на цените не е работещо решение

/КРОСС/ Предприемаме мерки в три насоки. Ние разчитаме, че когато дадем цени на вносител, цени на едро, цени на доставчици, цени на веригите и цена във веригите, информираността ще окаже сериозен натиск върху пазара. Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов  по БНТ.

В България липсва Закон за търговия с храни и неговата липса се усеща точно в моменти на висока инфлация, подчерта той. „Играчите в страната са неравнопоставени. Търговските вериги са силни икономически, големи, международни компании в голямата част от тях, а повечето производители са малки, нямат организация. Когато този проблем съществува, трябва да има Закон за търговия с храните, който да урегулира цените", заяви Стоянов.

Третата важна мярка е контролът. Само за миналата седмица при 351 съвместни проверки на КЗП, НАП и БАБХ са установени около 370 нелоялни търговски практики. Актовете към момента са 20-30, като се очаква те да нараснат, обясни министърът.

Той отрече обвиненията на уволнения директор на „Ел Би Булгарикум" Николай Маринов, че е получил указания от него да сключи договор с конкретна фирма, която да доставя мляко на държавното предприятие. Той обясни, че проверката по случая е напреднала и следващата седмица ще бъде внесена в прокуратурата. „Там ситуацията е по-отдавна и има и политически привкус най-вероятно. Имайки предвид тяхното минало, по-скоро в момента си надуват имиджа, за да се класират за някоя партийна листа и да се доберат до депутатски имунитет, защото от нещата, които виждам, ще имат доста проблеми със закона", коментира Стоянов.

Той обяви, че „Ел Би Булгарикум" ще работи с българско мляко, по възможност от района на Северозападна България, за да бъде с добри качества. „Със сигурност дружеството ще работи на минимална надценка, това мога да го гарантирам. Дали тези цени те могат да си ги позволят - аз не мога да ви кажа, ще си направят калкулацията и ще разчитам на това", заяви Стоянов.

Таван на цените според него не е работещо решение и примерите за това сред европейските страни са немалко.

„Лукойл" има готовност да работи с неруски петрол от началото на март, потвърди Димитър Стоянов. Свръхпечалбите на дружеството ще намалеят, с което ще намалеят и средствата, постъпващи в държавата от тези свръхпечалби.