Учени разработиха гел за отглеждане на електроди в жив организъм
Секция: Технологии
26 Февруари 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разработиха гел за отглеждане на електроди в жив организъм

/КРОСС/ Учени от Швеция са създали гел, който се инжектира в жив организъм и впоследствие се превръща в работещ проводник - гъвкава структура, която е проводник на електричество, пише сп. "Сайънс".

Разработени по-рано електроди не са интегрирали добре в живи организми заради твърдите си метални и силициеви структури. Търсейки решение на проблема, учените от университета на Линшьопинг са създали гел, съдържащ всички необходими елементи, който се сглобяват в работещ проводник, след като попаднат в подходяща тъкан.

Разработката вече е тествана върху риби, червеи и пиявици. Учените не са установили никакви странични ефекти, като опитните животни дори не са показали признаци на болка по време на процедурата. 

Гелът съдържа оксидази - ензими, които превръщат лактозата или глюкозата (захарта) във водороден пероксид. Това означава, че не са необходими никакви допълнителни вещества, нито заряд - процесът се задейства при наличието на захари, а те са налични във всеки жив организъм.

Интегрирането на електроника в тялото е ключът към извършването на важни изследвания в областта на биологията, които могат да доведат до нови начини за борба с редица патологии, както и до нови поколения интерфейси мозък-компютър.