Изложбата “Дечко Узунов. Силата на алафрангата” показва над 20 творби от майстора на съвременната живопис
Секция: КУЛТУРА
26 Февруари 2023 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата “Дечко Узунов. Силата на алафрангата” показва над 20 творби от майстора на съвременната живопис

/КРОСС/ Произведения, свързани с темата за алафрангата (декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща - бел.ред.), представя изложбата "Дечко Узунов. Силата на алафрангата".

Дечко Узунов (1899-1986) многократно се обръща към темата за алафрангата, като акцентира върху определени форми и композиции, променяйки цветовите гами или определени детайли. В своето богато и разнообразно творчество художникът също е запленен от орнамента и многоцветието на уникалните български народни носии, както и от колоритните тъкани, керамиката, архитектурата и нейната декоративна украса.

Експозицията, подредена в галерия "Дечко Узунов" в София, представя картини от фонда на галерията, създадени от майстора на съвременната живопис през различни периоди в неговото творчество. Изложбата дава рядката възможност на публиката да види на едно място серия от над 20 творби, свързани с темата за алафрангата, която пък отразява и периода от традицията към модерността в българското общество. Това са картини, нарисувани с маслени бои, акварел или смесена техника, но във всички проличава майсторството на художника, сякаш са създадени на един дъх.

Тематичната експозиция може да бъде разгледана до 4 юни 2023г.

Информацията е на БНР