Световният еврейски конгрес и Американският еврейски комитет с благодарности към Фандъкова и Гешев
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световният еврейски конгрес и Американският еврейски комитет с благодарности към Фандъкова и Гешев

/КРОСС/ Световният еврейски конгрес изказа специални благодарности към столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния прокурор Иван Гешев „за тяхната решителна и принципна позиция" срещу провеждането на „Луковмарш" в центъра на София.

Тази година, по настояване на прокуратурата, МВР и Столична община предотвратиха провеждането на марша и по столичните улици не бе допуснато движението на хора със запалени факли.

В своя специална позиция от Световния еврейски конгрес припомнят, че провеждането на ежегодното шествие в памет ген. Христо Луков, ръководител на смятания за нацистки Съюз на българските национални легиони, се е превърнало в сборен пункт на радикални националисти от България и цяла Европа, което „помрачава дългата история на толерантност в България".

„Световният еврейски конгрес изразява задоволство, че българското правителство и българското гражданско общество изпратиха недвусмислено послание, че антисемитизмът, расовата омраза и всички други форми на ксенофобия и нетолерантност нямат място в съвременна България.

По този начин те дадоха ярък пример, който да бъде подражаван от други страни, изправени пред подобни предизвикателства, че за такива прояви няма място в съвременна Европа", пише още в позицията по повод забраната на „Луковмарш", чието провеждане не бе допуснато в контекста на предстоящото след по-малко от две седмици честване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

В петък от друга голяма международна еврейска организация - Американският еврейски комитет, също приветстваха кмета на София и българската прокуратура за усилията им по недопускането на „Луковмарш".