Спад на имотните сделки у нас, не се очаква нов ръст на цените
Секция: ИКОНОМИКА
28 Февруари 2023 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спад на имотните сделки у нас, не се очаква нов ръст на цените

/КРОСС/ В края на миналата седмица във Варна се проведе бизнес форум, посветен на предизвикателствата пред имотния пазар у нас. Експертите, които взеха участие в събитието се обединиха около мнението, че изминалата година е била успешна за пазара на имоти във Варна. Отчита се ръст и на търсенето и на предлагането, както и на новото строителство, където ръстът е с около 22%.

За последните две тримесечия на 2022 година обаче в България се наблюдава спад на броя на сделките. Това каза в интервю за Радио Варна Мария Парова, която е мениджър на една от големите агенции за недвижими имоти у нас.

"На фона на първите две тримесечия, Варна завърши годината с положителни резултати и дори има минимален ръст на сделките. Това, което ние наблюдаваме е, че купувачите вземат трудно решения за покупка на имот, правят повече огледи и по-дълго осмислят нещата. Заедно със спада на сделките, това означава, че пазарът преминава от растящ в едно плато. Т.е той става по-балансиран", коментира Парова.

Тя не очаква покачване на цените на имотите през тази година.

"Ако няма някакви катаклизми, както в последните две години, очаквам цените да запазят сегашните си стойности", коментира експерта.

Според Мария Парова, войната в Украйна и бежанската вълна в България са се отразили на пазара на наемите, който дотогава е бил в застой заради пандемията. Увеличението на цените на наемите е с около 30-40%, сподели още тя.

Още от края на миналата година и в началото на тази се наблюдава тенденция украинските граждани да пристъпват все по-често към покупката на имот в България. Те търсят всякакви имоти, а водещ фактор при избора им е цената и бюджета с който разполагат.