Председателят на Комисията по стокови борси се обяви против налагането на таван на цените
Секция: ИКОНОМИКА
28 Февруари 2023 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на Комисията по стокови борси се обяви против налагането на таван на цените

/КРОСС/ Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните. Това заяви председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Според него много търговци вървят към свръхрентабилност и това изкривява пазара.

Владимир Иванов се обяви против налагането на таван на цените, защото според него, това ще доведе до още по-голяма изкривяване на пазара, отколкото би имало ползи.

Според него е необходимо спешно държавата да постави като абсолютен приоритет развитието на земеделският сектор, а малките производители да формират обединения, с които да противостоят на едрите търговски капитали.

"България има потенциал да храни 30 млн. души и трябва да използваме това. Съответно, трябва обединение на земеделските производители като противодействие на големия търговски капитал. Я си представете сега да имаме една обща аграрна камара и млечен борд, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара - дали ще са същите цените?, посочи той.

Икономистът Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира пред БНТ, че има спекула у нас. Според нея таванът на цените е едно от възможните решения на проблема.

"Има очевидно договаряне между големи търговски вериги така че да поддържат сравнително високи цени по определени механизми. И да виним, и да не виним КЗК, обаче, очевидно тя не може да сложи подслушвателни средства на собствениците на големите вериги. Хората в бранша се познават много добре, чисто приятелски също, и те няма как да не си говорят и обменят информация.", посочи тя.