Наемите в София стигат над 1000 евро на месец
Секция: ИКОНОМИКА
28 Февруари 2023 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наемите в София стигат над 1000 евро на месец

/КРОСС/ Наемите в София са в доста широки граници според квартала, обзавеждането на апартамента и наличието на допълнителни удобства като например дрешник и паркомясто. Наемите на двустайните апартаменти остават стабилни през последните месеци и са между 240 евро и 550 евро, а на тристайните са от 350 евро до 1000 евро, показват данни на компания за недвижими имоти, съобщи "Труд бг".

Най-високи са наемите в кварталите Изток, Лозенец, Иван Вазов и идеалния център. По-достъпни квартали са Надежда, Люлин и Обеля. Трудно може да бъде посочен среден размер на наемите в столицата, защото те са в много широк диапазон. Но най-често договорите за наем се сключват около 400-420 евро за двустайните, и около 500-600 евро за тристайните апартаменти, коментират брокери.

В центъра на столицата наемът за 3-стаен имот с добро местоположение и с допълнителни удобства, като паркомясто и ново обзавеждане, обичайно надхвърля 1000 евро на месец. Това се дължи на дефицита на качествени оферти на пазара, смятат брокери. При излизане на пазара на хубав апартамент много бързо се намира наемател.

Сред наемателите има както много българи, така и чужденци. Най-често чужденците работят в големи компании и докато са в страната искат да живеят в хубав дом на удобно за тях място. А конкретният размер на наема за тях не е от решаващо значение при избора на имот.

По отношение на това кое е по-добре - човек да живее под наем или да купи имот, всичко е строго индивидуално. Ако човек тепърва се ориентира на пазара на жилища, няма спестени средства за самоучастие и няма сигурна работа, която да му дава възможност да плаща вноските по кредит, е по-добре да наеме имот. Това важи и за хора, които често променят ежедневието си, сменят населеното място, в което живеят, адаптивни са, склонни са да се местят често. За хора, които сега завършват образованието си и плавят планове да работят в чужбина, покупката на имот, който да изплащат с години, също не е добър вариант.

Но за хората, които знаят какво искат и са готови да се установят, покупката на апартамент е правилното решение. Дори за хора, които често сменят работното си място е по-изгодно да живеят в собствен дом, отколкото да плащат наем. Ако решат да сменят квартала или града, в който живеят, винаги могат да продадат стария си дом и с парите да купят нов апартамент.

Наемът на двустаен апартамент в столичния квартал Манастирски ливади е около 400 евро, а цената му средно е 140 хил. евро, посочват брокери. Ако човек иска да купи апартамента, трябва да има 20% спестени средства за самоучастие, т. е. 28 хил. евро. При ипотечен кредит за 20 години и лихва от 2,6% месечните вноски ще бъдат 599 евро. Така общата сума за покупката на апартамента за периода от 20 години ще бъде малко над 171 хил. евро. След това обаче апартаментът става негова собственост и повече наеми няма да плаща.

Ако обаче човек няма спестени пари за началната вноска и не може да си позволи да изплаща ипотека, може да дава наем от 400 евро на месец. Така за 20 години ще плати 96 хил. евро, което е по-малко от цената на жилището. Но след 20 години отново няма са има собствен дом и ще трябва да продължи да плаща наем. Така, ако живее още 20 години под наем ще трябва да даде общо 192 хил. евро. И в крайна сметка пак няма да има имот, който да остави на децата си.