МОСВ е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн от август 2022 досега
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОСВ е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн от август 2022 досега

/КРОСС/ От началото на август досега Министерството на околната среда и водите е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Издадени са 20 акта и 18 наказателни постановления в размери, близки до максималните по закон.

Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Тя коментира, че целта на проверката на европейската прокуратурата е да установи дали верификациите на подаваните данни за парникови емисии от ТЕЦ-овете са извършвани правилно и доколко достоверна е предоставяната информация.

През 2021 е стартирана проверка от страна на Изпълнителна агенция "Околна среда", но все още в МОСВ няма резултати от нея.

Относно ТЕЦ "Брикел" Ренета Колева коментира, че има констатирани нарушения при комплексното му разрешително, както и изпускане на вредни вещества, които нарушават качеството на въздуха. Тъй като ТЕЦ-ът обжалва затварянето му от екологичните власти, обаче, се чака решението на съда.

"Колкото и проверки да назначаваме и колкото и станции за измерването на качеството на въздуха да поставим, МОСВ само не може да се справи. Важно е всички институции - съдебна, законодателна, да са на място", коментира Колева.

В случай, че бъдат европейската прокуратура установи нарушения, наказателна отговорност носят собственикът на централите и фирмата, която верифицира информацията за парниковите газове.