Георги Дюлгеров: Нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще
Секция: КУЛТУРА
03 Март 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Дюлгеров: Нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще

/КРОСС/ "Записки по едно предателство" е новият филм на Георги Дюлгеров, който има премиера на предстоящия София филм фест. Филмът, вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, представлява 94-минутен исторически разказ за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю десет години по-късно.

"Поводът да напиша този сценарий е емоционален. В една телевизионна игра на знания учител от средния курс в гимназия на въпроса на водещия: "Какво знаете за Георги Бенковски?", каза, че не знае много и на конкретния въпрос: "Знаете ли как той е загинал" - каза, че не знае. Учител, повтарям, от гимназия. Това много ме ядоса, признавам си, защото дълбоко в себе си вярвам, че нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще. Това съм изповядвал във филмите, които съм правил. И тогава, още на другия ден, седнах, грабнах "Записките" на Захари Стоянов и написах сценарий, който, благодарение на това, че телевизията обяви позиция за екранизация, след деветгодишна пауза реализирах", каза в "Артефир" режисьорът.

За него "Записки по българските въстания" служи като българска библия, с която трябва да се гордеем. А срещата с предателя е толкова покъртително драматична, че си плаче за кино.

Филмът на Георги Дюлгеров цели да репродуцира смъртта на Бенковски, но и да припомни кой е той всъщност. Разказът проследява основни етапи от неговата дейност по подготовката на въстанието и след това.

"Историческите филми не би трябвало да бъдат илюстрации към читанките по история. Те въпреки това, че трябва да са автентични и да възпроизведат историческите събития максимално достоверно, в това съм убеден, би трябвало да имат и някакво послание към съвременниците. Иначе ще стоят като някаква архаика и неминуемо се стига до изкуствена, възторжена патетика. Това исках да избегна и затова много стриктно се придържах към "Записките", защото самият Захари Стоянов не си позволява да преиначава фактите и да създава погрешни патриотарски настроения. Това е величието на тази книга - че в нея има и величието, и падението", каза още Дюлгеров.

С филма си той се опитва да разгледа човека в неговото диалектично многообразие. Режисьорът се занимава с въпроса за предателството, а изводът, който предлага, е, че робът е предател, свободният човек не е.

В "Записки по едно предателство" участват Пламен Димов в образа на Георги Бенковски, Иван Николов, който играе Захари Стоянов, и Ивайло Христов в ролята на предателя дядо Вълю. Ключови персонажи във филма са и отец Кирил, изигран от Цветан Алексиев, Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, в чиято роля влиза Джордж Арабаджийски. Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.