Проф. Георги Попов: Точно сега може се наблюдават най-тежките усложнения след грип
Секция: Здраве
04 Март 2023 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Попов: Точно сега може се наблюдават най-тежките усложнения след грип

/КРОСС/ Сезонните вируси не са си отишли. Наблюдаваме снижение на заболелите от грип в големите градове, но това не значи, че няма да има нова грипна вълна. Усложненията обикновено се забелязват към края на епидемията. Точно сега може да се наблюдават най-тежките - УНГ, сърцето. Болните, които са прекарали грип и имат продължителна кашлица, да се направят изследвания за пневмония. Ако имаме сърцебиене, задължително да се направи консултация с кардиолог, както и ако има болки в УНГ, да се потърси лекар. Това каза за пред Nova NEWS инфекционистът проф. Георги Попов.

Според него възрастният човек винаги кара по-тежко обривите и шарките. "Доста често срещам болни от варицела. При възрастните и обривът е по-обилен, и повече органи се засягат. Заболяване след ваксинация рядко се случва, но обикновено, ако стане, това е защото още не са се образували антитела", обясни инфекционистът.

Пациент с варицела споделя, че се е заразил от детето си и не е очаквал да му се случи, защото вече я е прекарвал като дете. Усещането е било сякаш лицето му гори, кожата го е боляла и е имал температура. Имал е отпадналост и е усещал вътрешен студ. Първият обрив се появява на гърдите. Той е на 45 години.

По думите на проф. Попов ваксината за варицела при онкоболни, трансплантирани или болни от СПИН е задължителна. "При липса на имунизация е възможно да се стигне до летален изход. След поставяне на диагнозата веднага да се сложи ваксина. Всички останали могат да го направят в подходящ период от време", призова той.