Делегация от ЮНЕСКО ще посети България
Секция: КУЛТУРА
05 Март 2023 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делегация от ЮНЕСКО ще посети България

/КРОСС/ Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа" в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал ще пристигнат в България на работно посещение. Това съобщиха от Министерството на културата.

Тридневната визита предвижда програма с различни срещи. Първата - във вторник, 7 март, ще е в Националния археологически институт с музей - БАН. За 11:00 часа е насочена срещата с вицепрезидента Илиана Йотова. На нея ще бъде обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите перспективи за работа.

В същия ден гостите ще посетят Пловдив и ще се запознаят с Капана - квартала за културни индустрии в Пловдив, както и новия музей - Епископската базилика с късноантичните мозайки на Филипопол, (обект, който е вписан в индикативната листа на България).

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров „Св. св. Кирик и Юлита"- Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен център на изкуствата. Темата ще бъде продължена и на срещата с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, а по-късно и с директора на Центъра за подводна археология (ЦПА) д-р Найден Прахов.

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще започне срещата в Националната галерия - Двореца с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на
науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от България, Ернесто Отоне и Берта Де
Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.