Тенчо Тенев: ЕК предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2023 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тенчо Тенев: ЕК предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки

/КРОСС/ Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните полицаи ще залавят по-лесно шофьорите с фалшиви документи за правоуправление. Това каза бившият началник на КАТ-София Тенчо Тенев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

„С единната система всеки един пътен полицай, в момента, в който вкара личните ви данни, ще излиза къде сте си изкарали книжката и дали на територия на ЕС сте извършили нарушение", поясни той.

Такъв е случаят и със Семерджиев, който се оказа с фалшиво швейцарско свидетелство за правоуправление, допълни Тенев.

Според статистиката на ЕК през 2009 г. жертвите на пътя са 37 000, а миналата година са малко над 20 000.

„Има намаление на убитите при катастрофи, но ще трябва да работим още. Смятам, че е допустимо да няма нито един смъртен случай на пътя до 2050 г. с развиването на съвременните технологии. В най-скъпите автомобили има поставени системи за безопасност на самия водач. Например, ако заспите и се отклоните от пътното платно, воланът ще започне да вибрира. Това може да се въведе за всички автомобили", смята експертът.

Според него е необходима политическа воля за промени в законодателството. Страната ни разполага с изключително малък брой пътни полицаи. „Ако страната се насити с катаджии и камери, много рязко ще паднат нарушенията" смята Тенев.

Увеличаване на часовете за кормуване би повишило квалификацията на младите шофьори, а условията за шофиране с придружител според него е задължително за минимум 2 години.