Костадинов: Поругаването на паметника на граф Игнатиев във Варна е поругаване на българската история
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2023 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Поругаването на паметника на граф Игнатиев във Варна е поругаване на българската история

/КРОСС/ Навръх националния ни празник в град Варна беше поруган паметника на граф Игнатиев, казва Костадин Костадинов във видео в социалната мрежа фейсбук.

„Това е първият направен паметник в град Варна след Освобождението на града и България от турско робство през 1878 г. Неслучайно това е първият паметник, защото граф Игнатиев е наричан графът на българите и е бил най-обичаният руснак в България, тъй като той е авторът на Санстефанския мирен договор, който се превръща в неосъществения български идеал.", казва още Костадин Костадинов във видеото.

Всяка година от този паметник започват честванията в града за националния празник на страната ни.
Поводът за видеото му е фактът, че 34-годишен мъж е поругал паметника, като го е залял с бяла боя. Изкъртена е и възпоменателната плоча до паметника, на която е картата на Санстефанска България.
„Паметникът е почистен след включването на доброволци , което води до бързото му възстановяване. Общината се е намесила впоследствие.", казва Костадинов и коментира, че общината се управлява от евроатлантическата партия ГЕРБ.

Той споделя още, че паметникът неведнъж е ставал обект на набези с цел кражба, но такова поругаване се случва за пръв път и то е поругаване на българската история и българския народ.

„Това деяние заслужава наказание по глава 1 на Наказателния кодекс, където влизат национално предателство, държавна измяна, диверсия, саботаж и шпионаж. Това е диверсия и саботаж на българската история, на българската чест, памет и достойнство." казва още Костадинов.

От „Възраждане" призовават институциите да влязат в правомощията си и извършителят да бъде наказан. Общинските съветници на политическата организация в града ще поискат още в понеделник общинската администрация да възстанови и паметната плоча на паметника.

Костадинов коментира още и разделението, което се налага в обществото, и припомни, че хората на 2 април избират между евроатлантическите партии, които разделят обществото ни по важни теми чрез доноси и защита на чужди интереси, или свободата. Костадинов призовава всички български граждани да изберат свободата.