Euractiv: България е изпратила чрез посредници оръжие за Украйна за над $1 млрд
Секция: СВЯТ
06 Март 2023 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Euractiv: България е изпратила чрез посредници оръжие за Украйна за над $1 млрд

/КРОСС/ Българско оръжие за милиони долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без Киев и София дори да се съгласят на нито една директна сделка, пише Euractiv. Според портала България „непряко" е започнала да изпраща оръжия на Киев още преди началото на конфликта, въпреки изявленията на тогавашният вицепремиер и министър на икономиката на България Корнелия Нинова, че тя няма да разреши износа на български оръжия за Украйна.

Както бе отбелязано, съответните доставки на стойност над 1 милиард долара са извършени от български фирми чрез посредници, използвайки различни чужди програми за продажба на оръжия. По-специално Euractiv посочва, че покупките на български оръжия и боеприпаси идват от САЩ и Великобритания за последващо изпращане до Киев.

„В Обединеното кралство, САЩ и Полша има програма с добро финансиране. По тази програма се купуват необходимите за Украйна оръжия, тоест парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други фирми. Освен това логистиката е важна, а както всички знаем, тя се организира основно през Полша и е отговорност на тези фирми, които купуват на българския пазар", каза пред изданието бившият служебен министър на отбраната и бивш депутат Велизар Шаламанов.

В същото време, според Euractiv, само през 2022 г. България косвено е изнесла оръжия за Украйна за поне $1 милиард, основните оръжейни заводи в републиката вече са отчели 100% ръст на продажбите през този период - София официално издаде разрешения за износ от февруари миналата година оръжия на стойност до 1,38 милиарда долара.