CNN Turk: Близо 1 милион евро са събрани в България за пострадалите в Турция
Секция: СВЯТ
06 Март 2023 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
CNN Turk: Близо 1 милион евро са събрани в България за пострадалите в Турция

/КРОСС/ Близо един милион евро е достигнала сумата, събрана в България, от дарения по сметката, открита за подпомагане на пострадалите от земетресенията в Турция миналия месец, предаде турската частна телевизия CNN Turk.

Телевизионният канал представя справка за финансовата помощ, събрана в различни европейските страни, за разрушените от земетресенията на 6 февруари райони на Турция, съобщи БТА.

Германия, където живее голямо турско малцинство, е отделила 41 милиона евро за Турция и 67 милиона евро за Сирия, която също пострада тежко от двете земетресения в Южна Турция с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер.

Общата финансова помощ на Австрия за пострадалите от трусовете в Турция възлиза на 9,5 милиона евро, от които три милиона са осигурени от държавата, два милиона от федералните провинции, а останалата част е от индивидуални дарения.

Финландия е осигурила за Турция и Сирия общо един милион евро, а Швеция предоставя 14 милиона евро за двете страни.

Правителството на Нидерландия отпуска финансова помощ в размер на 20 милиона евро за двете пострадали от трусовете страни, от дарителски кампании са събрани над 152 милиона евро, а местните власти ще предоставят над 11 милиона евро. Дарителските кампании там все още продължават.

Над 141 милиона евро за Турция и Сирия осигурява Великобритания, включително 48,59 млн. евро осигурени от правителството. В Италия за Турция са събрани 1,75 милиона евро, в Унгария - около 294 хиляди евро, в Румъния - 1,21 милиона евро, посочва още телевизията.